dijous, 3 de novembre del 2016

La Declaració del Cantó Federal Independent de Torreblanca.[i]


Unionistes i Federals es disputen la República
El segle XIX espanyol és un segle inquietant, però també ple d’encís. Des de l’inici, amb la monarquia borbònica representada per Carles IV, fins al final amb la Restauració d’aquesta mateixa nissaga amb Alfons XII, passa per múltiples i diferents formes de govern que proposen diverses fórmules organitzatives de l’Estat. La primera Constitució, la  de 1812, establia ja una novetat en quant a l’organització territorial de l’Estat: la divisió administrativa en províncies. Amb la república, el federalisme buscarà solucions distintes a les unitàries, que tampoc resultarien positives i  que, durant l’eclosió cantonalista donarien una impressió de fragmentació del poder de l’Estat sense precedents.
El fenomen del cantonalisme és una conseqüència de la inestabilitat del segle XIX espanyol, en el qual es van provar totes les opcions  polítiques possibles i entre elles el federalisme, força latent que de manera periòdica es manifestava i demanava la seua oportunitat; els federalistes intransigents, descontents amb la lentitud de les mesures legals del govern de Pi i Margall van impulsar la revolució des de baix cap a dalt per arribar a la república federal a partir de les declaracions cantonals de les localitats.
En roig les zones de domini dels Republicans Federals,
coincidents amb els llocs on es feren les proclamacions
dels Cantons Federals Independent.
El cantonalisme s’expandirà, l’any 1873, principalment per Andalusia i el País Valencià. El cantó més estudiat és el de Cartagena, que es declara el 12 de juliol; el 18 de juliol els federalistes intransigents de la ciutat de València, descontents amb l'actitud moderada del President de la República, Pi i Margall, i amb el recolzament de la Milícia, proclamaren el Cantó Valencià, que es proclama oficialment el dia 22 per la Junta Revolucionària. A Castelló el Cantó va ser proclamat el dia 20.
Altres poblacions de Castelló també es van declarar Cantó Federal Independent: Borriana, Vinaròs, Vila-real, Vall d’Uixò, Almenara, Nules, Figueroles, Xilxes, Eslida i Betxí i també Torreblanca.
La declaració cantonalista de Torreblanca era un succés totalment desconegut pels habitants de la localitat. Solament hi havia unes poques referències sobre la seua existència, com les de Jordi Romeu Llorach[ii] que menciona Torreblanca com un dels pocs municipis que segueixen la proclamació del cantó castellonenc, mentre que  Manuel Cerdà[iii] en l’anàlisi del sexenni revolucionari, relaciona les onze poblacions de Castelló que s'adheriren al moviment cantonalista i entre aquestes es troba Torreblanca; la tercera referència és Rosa Monlleó[iv] que el cita en estudiar el Cantó de Castelló.
Per tant la localització de la documentació íntegra del procés de la declaració cantonal de Torreblanca ens clarifica com aquest xicotet poble, de poc més de 2.000 habitants en aquell moment, va seguir els passos d’altres poblacions molt més grans per a fer una declaració de la sobirania popular en la línia de la de Castelló o València. Aquest article és un extracte d’un capitol del llibre on està explicat tot el procés i que vaig publicar 2007 amb el nom de EL Cantó Federal Independent de Torreblanca.
 La declaració cantonal diu així:

“En la Villa de Torreblanca veinte y uno de Julio de mil ochocientos setenta y tres Reunidos en la Sala Capitular de esta Villa una multitud de ciudadanos de la misma demostrando sus ardientes deseos y adhesion a la declaracion de la República Federal acatándola y respetándola declararon unanimemente someterse a ella en todas sus partes declarándose Canton Federal Independiente, y en su virtud han elegido para la Junta Revolucionaria de este Canton, a los señores D. Tomas Font Bueno, D. Pablo Molner Persiva, D. Juan Fabregad Vinuesa, D. José Simó Boix, D. Toribio Cortes Vela, D. Mariano  Segura  Balmes, D. Francisco Vilaplana Cortes, D. Manuel Salvador Doménech y D. Francisco Badenes Pastor, a quienes facultan competentemente para sostener el orden público y demas disposiciones que deban adoptar para una buena Administracion hasta que se establezca el régimen que deba seguirse por la Federacion que acaban de proclamar, como así tambien para que destituyan el Ayuntamiento, y cuantos empleados puedan ser perjudiciales a la causa que defendemos.
Así es la voluntad popular y rogamos a los señores propuestos para la Junta Revolucionaria que lo cumplan así.
Salud, Fraternidad y República Federal.
(Firmas) Sebastian Balaguer, Florentin Ferrer, J. Blasco, Victor persiva, Manuel Mars, Tomas Barrachina.
A ruegos de Ramon Fabregad Alcina= de Juan Fabregad= y de Ramon Betored Vinuesa (Firmas) Victor Persiva Manuel Laborda. (Siguen las firmas) Pablo Molner Toribio Cortes”

Tal com pot llegir-se al document reproduït, el vint-i-un de juliol de 1873 es reuneixen un grup de ciutadans en la sala Capitular de l'Ajuntament de Torreblanca amb la finalitat de declarar-se constituïts en Cantó Federal Independent i elegeixen una Junta Revolucionària formada per nou ciutadans.
El poble reunit en assemblea els faculta per sostenir l'ordre públic i per prendre les disposicions que consideren oportunes per al  bon funcionament de l'Administració mentrestant s'establisca el règim a seguir per la Federació. Al mateix temps se'ls autoritza a destituir els components de l'Ajuntament i també aquells empleats perjudicials a la causa.
Amb la lectura pausada del document es fan notar fidelment expressats dos aspectes comuns a tota l'Espanya vuitcentista. El primer és la manifestació del principi de la Sobirania Popular que es porta fins la seua més pura concepció. Torreblanca, que en aquell moment tindria poc més de 2.400 habitants, reunit en assemblea, decideix pel seu compte declarar-se Cantó Federal Independent, al marge dels designis de les Corts de la República presidida per Pi i Margall, el qual tenia en projecte una nova constitució que anava a dotar l'Estat d'un marc federal.
Torreblanca, seguint la proclamació cantonal de Castelló decideix avançar-se a la posada en pràctica de la mateixa constitució declarant-se cantó per la voluntat sobirana dels seus habitants –“Así es la voluntad popular y rogamos a los señores propuestos para la Junta Revolucionaria que lo cumplan así.” Diu el document -  iniciant d’aquesta manera el moviment des de baix cap amunt.
També valorem en aquest primer document, estret dels arxius municipals de Torreblanca, el que aparega la figura del funcionari cessant. Ja en el mateix moment de la declaració de la constitució del Cantó, abans que es reuniren en la sessió constitutiva la Junta Revolucionària, apareix la facultat de destituir els funcionaris enemics de la causa. Era la tònica general que el govern col·loqués a l’Administració els seus partidaris per a poder controlar millor tots els fils de la política, en aquest cas, local. Seria fàcil que els funcionaris que accediren al treball d'aquesta manera col·laborassen en totes les pràctiques caciquistes tant a la moda en aquell temps i que tant fermament estaven implantades en tot l'estat espanyol.
El procés de la declaració cantonal seguiria fins la caiguda del Cantó de Castelló i les forces del General Villacampa avançant cap a Torreblanca. Dedicarem altres articles al procés d’aquesta declaració d’independència de Torreblanca i també a comprendre la finalitat i les motivacions del cantonalisme.



[i] Pañella Alcàcer, Josep Maria; El Cantó Federal Independent de Torreblanca, Ed. Antinea, Vinaròs, 2007.

[ii] Romeu Llorach, Jordi, La Provincia de  Castellón  de la Plana Tierras y Gentes. Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Castellón, 1985,  Capítol XIII, p. 389

[iii] Cerdà, Manuel. Nuestra Historia. Mas Ivars Editores, 1980. Volum 6, p. 211

[iv] Monlleó, Rosa. El Cantón de Castellón en 1873. Butlletí de la Societat Castellonenca de Cultura, tomo LX, Castelló 1984, p. 119 i també de la mateixa autora Los Diputados Valencianos en la I República; Diputació de Castelló; 1996.; p 172.

2 comentaris:

  1. Hi ha que vore com en política està tot inventat. Aleshores ja ficaven als seus per controlar, com ara,...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si però estàvem al segle XIX i ara al segle XXI. En la transició no vam voler vore el que la història ens deia i vam optar per un sistema que premiava el bipartidisme i el torn de partits, com en la Restauració. En aquell moment vam batir rècord de corrupció i ara, com era d'esperar si copiàvem el sistema, també.

      Elimina