dimecres, 25 d’abril del 2018

La Nova Planta: modificacions en el municipi.



L’any passat, el 25 d’abril, tal dia com avui, vam dedicar un article a la batalla d’Almansa i el Decret de Nova Planta (http://cronicatorreblanca.blogspot.com.es/2017/04/quan-el-mal-ve-dalmansa-tots-alcanca_25.html), pel qual el primer rei Borbó que hem tingut, ens va desproveir dels nostres furs, privilegis, usos i costums castigats per rebels i en “justo derecho de justicia”. Una sentència atribuïda al duc de Brerwick deixa clar els motius i la finalitat de les mesures imposades: “Este Reyno ha sido rebelde a S.M. y ha sido conquistado, haviendo cometido contra S.M. una grande alevosia y assí no tiene más privilegios ni fueros que aquellos que S.M. quisiere conceder en adelante”. També ho va deixar clar Felip V quan afirma “el deseo de reducir todos mis reinos de España a la uniformidad de unas mismas leyes, usos, costumbres y tribunales, gobernándose igualmente por la leyes de Castilla.”

Batalla d'Almansa de Ricardo Balaca
A conseqüència de la Nova Planta es van modificar totes les institucions valencianes i van ser imposades  les castellanes; vam passar d’una monarquia pactista, on el poder reial era en certa manera controlat per les institucions forals, a una monarquia absolutista sense cap control sobre les seues accions; una monarquia, a més, unificadora i centralista que, des del primer moment, només buscava el control i sotmetiment de tot el nostre regne. La Nova Planta, destrueix el regne de València en abolir l’ordenament jurídic valencià i l’homologa al regne d’Espanya imposant les institucions castellanes. L’Administració passa a utilitzar el castellà com a única llengua que també s’imposa en els documents municipals.

Un dels òrgans més afectats va ser el municipi; van desaparèixer els jurats, els racionals i els justícies, que van ser substituïts per corregidors, alcalde major i regidors amb funcions molt diferents. Aquests canvis no van ser efectuats sense problemes i en Torreblanca van originar un conflicte de competències entre la localitat i el bisbat de Tortosa, senyor de la localitat.

He considerat que , per entendre millor el problema, cal explicar quins són els canvis que els borbons introdueixen en l’organització municipal i, per tant, dediquem avui l’article a explicar-los i ajornem el problema local per a la següent entrada al blog.

A conseqüència de considerar-nos un país conquistat s’imposa una administració militaritzada, i es crea una nova demarcació territorial, el corregiment, al front de la qual posa la figura del corregidor, càrrec importat de Castella, que no existia al regne de València anteriorment i que es convertiria en una figura clau. El corregidor seria nomenat entre els alts oficials de l’exèrcit i assumiria, de fet, funcions de governador militar. Les seues obligacions consistien en aplicar en el seu corregiment les instruccions de la monarquia i controlar els òrgans de govern municipals. Molt majoritàriament procedien de Castella i van generar múltiples problemes i abusos; elegits entre l’estament militar, en realitat donaven mostra d’un menyspreament de la vida civil que els portava a actuar de manera arbitrària freqüentment. En els casos en que algú es decidia a fer un memorial en contra, van actuar ràpidament contra els denunciants.
Felip V

Tambe s’introdueix un nou càrrec nomenat Alcalde Major, que era una persona experta en lleis, que estava en les ciutats capçaleres del corregiment i en algunes altres; actuava com a jutge en substitució del corregidor al temps que es situava al front de la gestió econòmica i administrativa del municipi. És precisament el nomenament d’un Alcalde Major per a Torreblanca, fet pel cabildo de Tortosa, el que originarà el conflicte a que hem fet referència i que contarem en la propera entrada al blog.

I el tercer càrrec municipal era el dels regidors, en quantitat que depenia del tamany del municipi i que eren nomenats per la Audiència o, en cas de ser municipis de senyoriu, eren designats pel senyor.

Els canvis imposats en  l’administració municipal són molt importants, el corregidor és un militar que representa la monarquia en el corregiment i que no representa els habitants del regne, contràriament al que feien les institucions forals que representaven el municipi davant el poder del rei i constituïen un control del mateix. L’Alcalde Major, que és considerat un element de modernitat en el sentit que és un tècnic, un jurista, està baix el propi corregidor, actua en consonància amb ell.  Els regidors passen a ser també designats amb la conformitat del propi poder  reial o senyorial.

El municipi perdrà les atribucions que tenia, pensem que a València els jurats tenien funcions sobre els abastament de la ciutat, principalment en relació al blat i la carn, podien castigar les infraccions, inclús podien armar galeres en defensa de la ciutat i del comerç, tenien funcions sobre la ordenació dels gremis, sobre els preus, sobre les pastures. Ara el municipi perd totes aquestes funcions i passa a ser un simple administrador al servei de la monarquia i del senyor.

Els càrrecs seran sempre nomenats entre els fidels al poder, i  en aparèixer dificultats econòmiques els càrrecs municipals es posarien en venda, en conseqüència era una inversió que calia recuperar i produiria abusos. Els regidors seran vitalicis i, en molts casos es passarien de pares a fills ja que el nomenament es produïa en funció de la fidelitat i no de la capacitat.

El canvi és molt important, la Nova Planta, ens situa baix el poder incontrolat i absolut de la monarquia; els alts càrrecs són de fora, procedents de Castella i venen a imposar-se sobre un país conquistat, al marge de la repressió posterior a la derrrota de la guerra de Successió i de l’incendi, com a venjança, de ciutats com Xàtiva o Vila-real, és la imposició d’un model social i polític molt distint del que teníem els valencians el ue marcarà la diferència entre el règim foral i la Nova Planta.